Tea_Mates_Logo
d

Aged Oolong 1998 25g

 7.40

Tento 25-ročný tchajwanský archívny Aged Oolong 1998 je skutočne výnimočný čaj pre každého znalca, ktorý ocení komplexnosť a hĺbku chuti. Jeho dozretá povaha prináša do čajovej šálky jedinečný zážitok.

Odležané oolong čaje sa líšia od iných starých čajov, ako je pu-erh a iné tmavé čaje. Iné tmavé čaje a pu-erh sa vo všeobecnosti spracovávajú od začiatku špeciálnym spôsobom, aby sa umožnil budúci proces starnutia. Následne sa nechajú starnúť samé, bez potreby ďalšieho spracovania. Pokiaľ sú podmienky skladovania správne, proces starnutia výrazne zlepšuje chuť a hodnotu týchto čajov. Staršie oolong čaje sa však pôvodne vyrábajú rovnakým spôsobom, akým by sa vyrábal iný oolong čaj. Následne sa nechajú niekoľko rokov starnúť. Aby však čaj nezhnil, čaje sa musia aspoň raz do roka premiešať a piecť. Toto môže byť náročný proces, vyžadujúci veľké umenie čajového majstra.

Chuť je veľmi príjemná, zemitá, hladká a krémová. V 2-3 náleve sa intenzita ovocia stupňuje a zemitosť je výraznejšia. Ak hľadáte čaj so silným charakterom, 25-ročný Aged Oolong 1998 je výbornou voľbou, ktorá vás prekvapí svojou jedinečnou osobitosťou a lahodnou chuťou.

 

Lokalita: A Li Shan
Zber: 1998

Nie je na sklade

Katalógové číslo: 146 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

1998

Ako pripraviť oolong čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý oolong čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
  • Vezmeme 5 gramov čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100  ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
  • Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych polozelených čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
A Li Shan

A Li Shan - Taiwan

Taiwan je ideálne miesto, ktoré má všetky požadované podmienky pre pestovanie kvalitného vysokohorského čaju. A Li Shan, čo v preklade znamená „Hora Ali“, je horský masív nachádzajúci sa v strednom Taiwane. 

Táto oblasť je známa pre svoj jedinečný horský ekosystém a predovšetkým pre vysoko kvalitné čaje, ktoré sú tu pestované na strmých svahoch v nadmorských výškach medzi 1 000 až 2 500 metrov.

A Li Shan je súčasťou tajwanských stredných hôr. Klíma je tu mierna a vlhká s veľkými dennými a ročnými výkyvmi teplôt. Hustá hmla, ktorá tu často prevláda, je dôležitým faktorom pre pestovanie čaju. Hmla zabezpečuje nielen dostatok vlhkosti pre čajovníky, ale tiež filtruje slnečné svetlo, čo má za následok mäkšie a sladšie listy čaju.

Čaj pestovaný v správnych vysokohorských podmienkach vytvorí jedinečné kombinácie krémovej, ovocnej, medovej a kvetinovej chuti.

Čajové kríky sú pestované v nadmorskej výške 900 až 1200 m.n.m. v pohorí A Li Shan a sú živené bohatou, úrodnou pôdou. Kvôli vhodnejšiemu počasiu dorastajú čajovníky rýchlejšie ale kvalita je výborná. A Li Shan je vysokohorsky položená oblasť na Taiwane, kde sa pestuje čaj. A Li Shan má celoročne nízku teplotu s bohatou vlhkosťou.

Zber čaju sa vykonáva o mesiac alebo dva skôr ako na iných miestach v Taiwane a organizuje sa iba raz ročne.

Čím vyššie je položený čajovník, tým viac je medový a sladký.

Oolong Zairai SF 2024 50g

1 ×  11.50
Medzisúčet:  11.50