Tea Mates
d

Anxi Huang Guan Yin „105“ Competition Grade 2023 25g

 7.20

Anxi Huang Guan Yin „105“ Competition Grade 2023 25gTento čaj je pestovaný v organickej kvalite a spracovávaný metódou Tuō suān 拖酸, tzn. velmi pomalé a dlhé zavädnutie s pomalou oxidáciou, ktorá čaju dodáva plnú chuť a silnú špecifickú vôňu. Anxi Huang Guan Yin „105“ Competition Grade 2023 pochádza z dedinky Gande v oblasti Anxi. Vznikol skrížením odrôd Huang Dan 黄旦 a Tie Guan Yin 铁观音 a výsledkom bola odroda Huang Guan Yin, ktorá bola označená číslom 105. Rodičom tohoto kulitvaru je teda veľmi dobre známy kultivar Tie Guan Yin – Železná bohyňa milosrdenstva.

V harmonickej a plnej chuti môžeme objaviť dominantné tóny sviežich čerstvých kvetov, ovocia a exotického korenia s veľmi výraznou dochuťou lúčneho medu. Aróma tohoto čaju vás vtiahne do sveta čerstvých kvetov, bobuľového ovocia, jemného vzácneho korenia.

 

Lokalita: Anxi, Fujian/Čína
Zber: 2023

Na sklade

Katalógové číslo: 153 Kategórie: , , Značky: , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

2023

Ako pripraviť oolong čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý oolong čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
  • Vezmeme 5 gramov čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100  ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
  • Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych polozelených čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
Anxi

Anxi - Čína

Anxi je malebná oblasť nachádzajúca sa v provincii Fujian na juhovýchode Číny. História pestovania tohto výnimočného čaju v tejto oblasti siaha až do dávnych čias a je spojená s bohatou tradíciou a kultúrou čaju.

Presný čas začiatku pestovania čaju v oblasti Anxi nie je známy, ale je uvádzané, že siaha až do obdobia dynastie Tchang (618-907 n. l.). Anxi bolo jedným z prvých miest, kde bol čaj pestovaný v Číne, a časom sa stalo významným centrom pre výrobu a obchod s čajom.

V Anxi bol vyvinutý jedinečný spôsob spracovania čaju, ktorý viedol k vytvoreniu čaju oolong. Tento proces zahŕňa oxidáciu listov čaju na určitú úroveň a následné zastavenie oxidácie pomocou ohrevu, čím sa vytvára charakteristická chuť a aróma čaju oolong. 

Anxi je považované za jedno z hlavných centier čínskej čajovej kultúry a hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní a šírení znalostí a zručností spojených s pestovaním a spracovaním čaju.

S rozvojom moderných technológií a zvýšeným záujmom o čaj v zahraničí sa Anxi stalo centrom inovácií v oblasti pestovania a spracovania čaju Oolong. Zachovanie tradičných metód je stále prioritou, ale nové techniky sú integrované na zlepšenie kvality a efektivity.

V minulosti bola preferovaná tradičná výroba  predovšetkým tmavých, viac oxidovaných a pečených čajov. Svetlé typy čaju ooolong možno zaradiť do novodobého stýlu výroby čajov typu oolong.

Anxi oolong je dnes vyhľadávaným čajom po celom svete pre jeho vynikajúcu chuťovú paletu a kvalitu. Jeho jedinečné vlastnosti a história ho robia dôležitým prvkom čínskeho čajového dedičstva a dôvodom na hrdosť pre obyvateľov Anxi.

Košík je prázdny