Tea_Mates_Logo
d

Sanxia Superior Chin Xin Gan Zhi Oriental Beauty 2024 50g

 15.50

Sanxia Superior Chin Xin Gan Zhi Oriental Beauty 2024 50g – prezývaný aj Formosa Oolong, Dong Fang Mei Ren alebo Bai Hao Oolong. Veľmi zaujímavý čaj, ktorý predstavuje veľké množstvo tipsov a svojim charakterom, bohatou arómou a chuťou sa radí medzi prémiové verzie Oriental Beauty. Jedná sa o ručný zber čajových lístkov z kultivaru Chin Xin Gan Zhi z čajovej záhrady, ktorá sa nachádza vo výške 500 m.n.m. spracovaný strednou oxidáciou 70-80%. Aróma a chuť je atraktívna s tónmi exotických plodov, citrusu, medu a s nádychom korenistých plodov.

Unikátnosť Oriental Beauty spočíva v prírodnom zásahu drobných cikád Jacobiasca formosana, počas letného obdobia “napichujú” čajové lístky, čo aktivuje u rastliny tvorbu obranných látok a špecifických terpénov. Práve tieto látky sú zodpovedné za vznik charakteristických tónov hrozna, medu, ovocia, niekedy až karamelu či kvetov. Tento proces zároveň zvyšuje antioxidanty

História tohto čaju siaha do konca 19. storočia, keď bol na Západ privezený pod menom “Formosa Oolong” a rýchlo si získal obľubu medzi európskou šľachtou. Svoj súčasný poetický názov údajne dostal po tom, ako jeho chuť a výrazná aróma očarili samotnú britskú kráľovnú, ktorá ho pomenovala “Oriental Beauty”. Medzi miestnymi farmármi je známy aj pod menom “Pengfeng Cha” – chvastúňov čaj,

Tento názov odkazuje na zaujímavý príbeh z histórie. Všetko sa začalo, keď miestneho pestovateľa v oblasti Hsinchu postihol zdanlivo nešťastný jav – jeho čajovníky začali napádať drobné cikády. Poškodené lístky však spracoval a predal na trhu, kde ich chuť a aróma prekvapila jedného obchodníka natoľko, že farmárovi za ne vyplatil dvojnásobnú cenu oproti bežnému čaju. Keď sa pestovateľ vrátil domov a nadšene sa chválil úspechom a vysokou cenou, dedinčania si mysleli, že preháňa, a nazvali jeho čaj „chvastúňov“ (v taiwančine „Peng Feng Cha“).

Balenie: 50g
Oblasť: Sanxia (Taiwan)
Zber: Máj 2024
Kultivar: Chin Xin Gan Zhi

Na sklade

Katalógové číslo: 195 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Rok

2024

Množstvo

50g

Ako pripraviť oolong čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý oolong čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

Gong Fu Cha

5 g zeleného čaju vložíme do gaiwanu o objeme 100 ml. Do termosky si pripravíme prevarenú vodu, ochladenú na 90°C. Prvý nálev lúhujeme 45 sekúnd a pri ďalších nálevoch upravujeme dĺžku lúhovania a prispôsobujeme ju intenzite a chuti čaju.

Príprava čaju na 1L

Pri príprave čaju oolong v čajníku o objeme 1 liter, ochladíme prevarenú vodu na teplotu 90°C a zalejeme ňou 5g čaju. Dĺžku lúhovania nastavíme na 2-3 minúty aby sme dosiahli príjemnú a vyváženú chuť čaju.

Four Season Yu Shan Gaba Oolong 2025
Sanxia

Sanxia- Taiwan

História pestovania čaju v oblasti Sanxia na Taiwane siaha do konca 19. storočia a je úzko spätá so širšími čajovými tradíciami Taiwanu. Čaj sa na Taiwan dostal spolu s čínskymi migrantmi, najmä z provincií Fujian a Guangdong, už v 16. a 17. storočí2. Postupne tu vznikali rôzne pestovateľské oblasti – medzi tie známe patrí aj Sanxia, ktorá sa nachádza v severnej časti ostrova, 

Sanxia patrila medzi prvé regióny na Taiwane, kde sa čaj pestoval systematicky. V období japonskej koloniálnej správy (1895–1945) sa začali zakladať nové čajové záhrady a experimentovať s rôznymi kultivarmi, procesmi a technológiami pestovania – jadro tejto inovácie sa nachádzalo v severných oblastiach. Japonci podporovali najmä komerčné pestovanie čierneho čaju, no v regióne Sanxia zostala hlavná tradícia spracovania zeleného čaju, ktorá pretrvala do dnešnej doby.

Sanxia je dnes známa predovšetkým tradičným zeleným čajom typu Bi Luo Chun (Pi Luo Chun), ktorý sa tu produkuje špecifickým spôsobom – mladé, jemné lístky sa zbierajú skoro na jar, dôkladne sa sušia a zvinujú do drobného špirálovitého tvaru. Miestny terroir — úrodná pôda v delta riek, vlhké subtropické pásmo a časté hmly — prispieva k sviežej, nasladlej chuti týchto čajov.

Po druhej svetovej vojne nastali na Taiwane ďalšie zmeny – bola založená štátna výskumná stanica TTES (neskôr TRES), ktorá zásadne ovplyvnila vývoj moderných pestovateľských techník a výber vhodných kultivarov pre miestne podmienky. V lokalite Sanxia sa naďalej pestuje čaj prevažne „tradičným“ rodinným spôsobom, pričom mnohí farmári kladú dôraz na ekologické postupy a zachovanie kvality.

Dnes je Sanxia jednou z najvýznamnejších čajových oblastí severného Taiwanu – jej čaje sú známe po celom ostrove aj v zahraničí, často vyhrávajú súťaže za kvalitu a spracovanie, pričom si zachovávajú silnú väzbu na miestnu tradíciu a prírodu.

Košík je prázdny