Tea_Mates_Logo
d

Wu Yi Shan Zheng Shan Xiao Zhong 2024 25g

 8.50

Wu Yi Shan Zheng Shan Xiao Zhong 2024 25g – u nás známy ako Lapsang. Tento čaj je vyprodukovaný z kultivaru Xingcun Xiao Zhong a pestovaný v čajových záhradách v oblasti Wai Yuan Hang – centre národného parku. Pestovanie kultivarov, z ktorých sa vyrába červený čaj, nie je v národnom parku úplne také bežné. Väčšinou sa tam pestujú varianty na výrobu čaju typu wulong.

Aróma je atraktívna a intenzívna, sladká s dominantnými tónmi kakaa, malín, černíc, sušených aj čerstvých kvetov a vzácneho korenia. Chuť je plná, atraktívna, sladká s tónmi ovocia (malín, jahôd, černíc) kakaa, korenia s dlhým medovým-korenistým dozvukom.

Lokalita : Wai Yuan Hang, Wuyishan, Fujian
Zber : 5 / 2024

Na sklade

Katalógové číslo: 185 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

2024

Ako pripraviť červený čaj

Ako pripraviť červený čaj
Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý červený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
Vezmeme 5 gramov červeného čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100 ml.

Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.

Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám  voda ochladila na cca 90 °C.

Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.

Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.

Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.

Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.

Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čiernych čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
WuyishanWuyishan

Wuyishan - Čína

Lokalita Wuyishan, nachádzajúca sa v čínskej provincii Fujian, je jednou z najvýznamnejších oblastí pestovania čaju na svete. Tieto malebné hory s unikátnou geológiou a klímou poskytujú ideálne podmienky na pestovanie niektorých z najvyhľadávanejších čajov, vrátane červených čajov a slávnych oolongov. História pestovania čaju v tomto regióne siaha tisíce rokov do minulosti a spája sa s kultúrnym dedičstvom, ktoré ovplyvnilo čajový svet.

História čaju v oblasti Wuyishan je neoddeliteľne spätá s čínskou kultúrou. Už počas dynastie Tang (618 – 907 n.l.) sa čaj z tejto oblasti stal vyhľadávaným artiklom. Počas dynastie Song (960 – 1279 n.l.) získal Wuyishan medzinárodnú slávu vďaka produkcii vysoko kvalitných čajov, ktoré sa považovali za „cisárske čaje“. V tom čase sa čaj lisoval do koláčov a používal sa nielen na pitie, ale aj ako obetný dar alebo platidlo.

Hory Wuyishan sú známe svojím jedinečným reliéfom, ktorý zahŕňa strmé útesy, hlboké rokliny a rieku s názvom Nine Bend (Deviaty záhyb). Táto krajina je chránená ako súčasť svetového dedičstva UNESCO. Mikroklíma v regióne, s bohatými zrážkami, hmlistými ránami a miernymi teplotami, vytvára ideálne prostredie pre pestovanie čaju.

Pôda je bohatá na minerály, čo dodáva čajom z Wuyishanu ich charakteristickú hĺbku a komplexnosť. Rastliny čaju tu často rastú na terasách alebo v štrbinách skál, čo zvyšuje ich kvalitu.

Aj keď je Wuyishan známy najmä pre svoje oolongy, významnú časť jeho produkcie tvoria červené čaje (čierne čaje podľa západnej terminológie). Medzi najznámejšie patrí Zheng Shan Xiao Zhong, známy na Západe ako Lapsang Souchong. Tento čaj je jedinečný vďaka svojmu údenému charakteru, ktorý vzniká sušením čajových lístkov nad borovicovým drevom.

Legenda hovorí, že táto metóda spracovania vznikla náhodne, keď miestni farmári museli urýchliť proces sušenia čaju, aby unikli pred vojenskou okupáciou. Výsledný čaj získal mimoriadnu popularitu a stal sa predchodcom moderných červených čajov.

Čaj z Wuyishanu je symbolom kvality, tradície a kultúrneho bohatstva. Či už ide o jemné červené čaje ako Lapsang Souchong alebo o nádherne komplexné skalné oolongy, každý šálok čaju z tejto oblasti prináša príbeh prírody a majstrovstva ľudí, ktorí ho vytvorili. Ak hľadáte autentický čajový zážitok, čaje z Wuyishanu sú neprekonateľným výberom.

Košík je prázdny