Ako pripraviť zelený čaj
Gong Fu Cha
Vezmeme 6 gramov zeleného čaju a vložíme ich do konvičky o objeme 140 ml. Do termosky si pripravíme prevarenú vodu, ochladenú na 80°C. Prvý nálev lúhujeme 30 sekúnd a pri ďalších nálevoch upravujeme dĺžku lúhovania a prispôsobujeme ju intenzite a chuti čaju.
Príprava čaju na 1L
Pri príprave zeleného čaju v čajníku o objeme 1 liter, ochladíme prevarenú vodu na teplotu 70-80°C a zalejem ňou 6g čaju. Dĺžku lúhovania nastavíme na 2-3 minúty aby sme dosiahli príjemnú a vyváženú chuť čaju.


Shizuoka - Japonsko
Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa
Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.
Dnes sa takmer polovica všetkého zeleného čaju spotrebovaného v Japonsku vyrába v oblasti Shizuoka. Rozprestiera sa od horských oblastí až po rovinaté polia a ponúka veľmi rozmanitú škálu chutí a vlastností. Podstatný nie je len objem vyprodukovaného čaju ale skutočnosť, že ľudia v prefektúre Shizuoka tak milujú čaj. Je to ako súčasť ich identity.
Donedávna patrila medzi najviac produkovateľnú prefektúru zeleného čaju. Predbehla ich Kagoshima – navzdory tomu, že v prefektúre Shizuoka sa nájdu krásne horské oblasti, v ktorých farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a zároveň sa pustili pred mnohými rokmi do pestovania iných kultivarov ako Yabukita.
Podnebie je cez zimu chladnejšie. Zber Sencha je neskôr ako v nižšie položených lokalitách. Výhodou sú kultivary Tsuyuhikari, Koshun, ktoré sa vyznačujú sladkosťou a lákavou chuťou. Pri iných zelených čajoch, ktoré sú zbierané neskôr, môžeme nájsť krásne kvetové a sladké, medové chute, za čo môžeme ďakovať malým cikádam menom Unka (rovnaký rod ako Jassid na Taiwane).
Tým, že sa nepoužívajú pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.
Čaje, ktoré ponúkame z Japonska sú prevažne z oblasti Shizuoka.